Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи
#ШЕФКАТА

#ШЕФКАТА

Автор: София Аморусо
Код на продукта:133
Наличност:В наличност
Превод: © Кристина Димитрова
Редактор: Елена Можолич
Коректор: Мариана Пиронкова
Корица: Мекa
Националност: Американска
Брой страници: 264
Издадена на: 2017
ISBN: 978-619-7300-20-8
Цена: 13,00лв.
Кол-во:

Резюме

#ШЕФКАТА

Животът на 17-годишната София Аморусо се свежда до пътуване на автостоп, дребни кражби и ровене по кофите за безплатни гевреци. Дванайсет години по-късно бунтарката без висше образование вече е горд основател и главен изпълнителен директор на „Насти Гал“ – сензационна модна компания с бюджет, надхвърлящ сто милиона долара, просторен офис в Лос Анджелис и екип от 400 служители.

Това обаче не е поредната история за Пепеляшка. София не е благословена от фея кръстница и не е спасена от сияен принц на бял кон. Тя изгражда империята си сама, въоръжена единствено с лаптоп и непоколебим нюх за винтидж модата. Въплъщение на смелата визия и еклектичния стил на София, „Насти Гал“ неусетно се превръща в любимия фешън бранд на поколението Y и вдъхновява милиони жени по целия свят да бъдат по-уверени, по-безстрашни, по-безапелационни, с една дума – #ШЕФКИ.

Алхимична отвара от мемоар, бизнес библия и манифест на анархиста, #ШЕФКАТА е вълнуващ скок от ръба на заешката дупка право в Страната на чудесата. София ни превежда стъпка по стъпка през необикновената си трансформация в бизнес дама милионер, за да ни помогне да открием страстта си и да вложим всяка искра от нея в превземането на Гaлактиката.

 

Отзиви (3)

Автор

София Аморусо е творчески визионер, съвременен предприемач и истинско лошо момиче на модата. Тя проправя безпрецедентен път в изграждането на успешен бранд, превръщайки хобито си да препродава дрехи по eBay във феномена „Насти Гал“ – една от най-бързо разрастващите се компании в Америка. Възходът й e отразяван от медии като „Ню Йорк Таймс“, „Форчън“, „Форбс“ и „Уолстрийт Джърнъл“. През 2014 г. София основава фондацията „Шефката“, която цели да насели земята с повече успешни жени предприемачи. 

Откъси

Хронологията на една #ШЕФКА

 

„Аз съм лош и това е добре. Никога няма да бъда добър и това не е лошо. Не бих искал да съм никой друг освен себе си.“ – „Разбивачът Ралф“

 

1984: Раждам се в Сан Диего на Разпети петък, който се е падал и 4/20[1]. Преди да решите, че това е някаква поличба, нека ви уверя, че съм пристрастена единствено към надпреварата.

 

1989: Размазвам изпражнения по стената в детската градина – вероятно първият ми неподправен порив към артистичност.

 

1993: Учителят ми в четвърти клас смята, че може би ми има нещо. Предположенията му включват синдром на дефицит на вниманието и синдром на Турет.

 

1994: Баща ми ме води в „Уол-Март“, където питам консултанта дали имат от куклите „Рен и Стимпи, които изпускат газове“. Живо доказателство, че притежавам богат речник и леко шантаво чувство за хумор.

 

1997: Влюбвам се в първата си винтидж дреха: диско панталони с цвят, който е нещо средно между райска ябълка и червено. В тоалетната на пистата за ролери тайничко се намъквам в тях.

 

1999: Назначават ме на първата ми работа – в „Събуей“. Установявам, че ми харесва да работя наистина здраво.

 

2000: Ненавиждам гимназията и ме пращат на психиатър, който ми поставя диагноза депресия и синдром на дефицит на вниманието. Пробвам с белите хапчета. Пробвам и със сините хапчета. Казвам си, че ако е нужно да прибягвам до такива мерки, за да захаресвам училището, няма да стане. Изхвърлям хапчетата и решавам да се обучавам вкъщи.

 

2001: Родителите ми се развеждат. Не възразявам и се възползвам от възможността да се изнеса и да заживея самостоятелно. Спирам се на апартамент в центъра на Сакраменто, който деля с няколко мъже музиканти. Моята стая е килер под стълбището и наемът ми е 60 долара месечно.

 

2002: Пътувам на автостоп напред-назад по Западното крайбрежие и накрая се озовавам в Тихоокеанския северозапад. Животът ми се свежда до ровене из боклуците (безплатните гевреци не са за изхвърляне) и дребни кражби.

 

2002: За първи път продавам предмет онлайн. Крадена книга.

 

2003: Задържат ме за кражба от магазин. Приключвам с кражбите.

 

2005: Оставям приятеля си в Портланд и се местя в Сан Франциско, където ме уволняват от магазин за луксозни обувки.

 

2006: Получавам херния, което значи, че ми трябва работа, за да бъда здравноосигурена. Наемат ме да проверявам лични документи във фоайето на една академия по изкуствата. Разполагам с много време за губене, така че сърфирам из интернет и си отварям магазин в eBay, който наричам „Насти Гал Винтидж“.

 

2014: Аз съм главният изпълнителен директор на компания с бюджет, надхвърлящ сто милиона долара, офис в Лос Анджелис, чиято площ възлиза на 5000 кв. м, център за дистрибуция и изпълнение в Кентъки, както и 400 служители.

 

(Тук грамофонната плоча внезапно спира със скърцане.)

 

Пропускам някои подробности, естествено, но пък ако ви разкажа всичко още в увода, няма да има смисъл да четете останалата част от книгата, а аз искам да я прочетете. И все пак е истина: в рамките на около осем години от разорен анархист и фриган[2], твърдо решен да разбие системата, се превърнах в бизнес дама милионер, която е в свои води както сред борда на директорите, така и в пробната. Никога не съм се стремяла да бъда модел за подражание, но бих искала да споделя някои моменти от живота си, а също и поуките, които съм си взела.

Точно както през последните седем години хората са си създавали определена визия чрез моделите, продавани от „Насти Гал“, така искам чрез #ШЕФКАТА да съумеете да си изградите визия за един прекрасен живот, в който сте свободна да правите каквото си поискате. Тази книга ще ви научи как да извличате поука от собствените си грешки, както и от тези на другите (моите например). Ще ви научи кога да се отказвате и кога да искате повече. Ще ви научи да задавате въпроси и да не приемате нищо на доверие, да знаете кога да следвате правилата и кога да ги пренаписвате. Ще ви помогне да установите слабостите си и да извлечете максимална полза от силните си черти. Ще ви покаже, че в живота има известна доза ирония. Аз например започнах виртуален бизнес, за да мога да работя от вкъщи... сама. Сега говоря с повече хора в рамките на един работен ден, отколкото говорех преди за цял месец. Не че се оплаквам.

Тази книга няма да ви научи как да забогатеете за нула време, как да пробиете в модната индустрия или как да стартирате бизнес. Не е феминистки манифест, нито пък мемоар. Не ми се ще да отделям прекалено много време на работата, която вече съм свършила, защото толкова много все още тепърва предстои. Тази книга няма да ви научи как да се обличате сутрин. И такава ще има, но едва след като кажете на всичките си приятелки да си купят настоящата.

И така, докато четете тези редове, искам да запомните три съвета: Никога не пораствайте. Не ставайте досадница. Никога не позволявайте на системата да ви потиска. Ясно? Супер. Тогава нека да започваме.

 

#ШЕФКА до живот.

 

[1] Кодов термин, който произлиза от Северна Америка и се свързва с отбелязването на субкултурен празник на марихуаната на 20 април всяка година – б. пр.

[2] От англ. free – свободен, и vegan – веган. Фриганите избягват да купуват каквото и да било с пари в знак на протест срещу хранителната система като цяло – б. ред.

Подобни Заглавия
Наръчник за оцеляване в живота
В „Наръчник за оцеляване в живота“ Беър Грилс споделя поуките, научени по трудния начин на някои от най-суро...
Цена: 17,00лв.
Happy
Тайни към щастието от културите по света. Време е за щастие! По целия свят хората намират начини, с които д...
Цена: 18,00лв.
Мъдростта на Стив Джобс за бизнеса
Стив Джобс, главният изпълнителен директор на Apple Inc., бе наистина един от най-изобретателните и напредничаво ...
Цена: 12,00лв.
Как да бъдеш супершефка
  ВНИМАНИЕ: Тази книга не съдържа обнадеждаващи мисли, талисмани или остроумни цитати. Така е, защото ус...
Цена: 25,00лв.
Издателство Вакон © 2021 - Изработен от iSenseLabs