Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

Седем години в Тибет

С предговор от Далай Лама.

Автор: Хайнрих Харер
Код на продукта:220
Наличност:В наличност
Превод: © Екатерина Войнова,
Редактор: Елена Можолич
Корица: © Издателство ВАКОН
Размери: 145x210
Националност: Немска
Брой страници: 404
Издадена на: 04.10.2018
ISBN: 978-619-7300-45-1
Коректор: Мариана Пиронкова
Цена: 18,00лв.
Кол-во:

Резюме

Седем години в Тибет

Незабравим портрет на тибетската религия, култура и обичаи, превърнал се във вечна класика.

 

Когато знаменитият австрийски алпинист Хайнрих Харер се отправя на експедиция до Нанга Парбат през 1939 г., той не подозира, че няма да види родината си в продължение на повече от десетилетие. Избухването на Втората световна война го застига и Хайнрих е изпратен в британски концентрационен лагер в Индия. С цената на нечовешки усилия, глад и жажда успява да избяга, да прекоси планините на Тибет и да стигне до „Забранения град“ – Лхаса, където намира убежище.

 

Хайнрих научава езика и опознава мистичния Тибет по-добре от който и да било чужденец по онова време. Приет сърдечно от тибетците, той участва в ежедневието, празниците и обичаите им. Сприятелява се и с четиринайсетия Далай Лама и става негов частен учител. А когато неизбежното се случва и китайските комунисти нападат Тибет, го придружава в бягството му до Индия.

 

Хайнрих Харер прекарва седем години в Тибет, но Тибет остава в сърцето му за цял живот. Благодарение на неговия жив разказ, целият свят се докосва до магията на тази загадъчна страна и нейния народ, който не губи вярата си въпреки трагичната си съдба.

Отзиви (3)

Автор

Хайнрих Харер (1912-2006) е австрийски алпинист, ски състезател, изследовател и писател. Част е от великата четворка, която прави първото изкачване на Северната стена на връх Айгер през 1938 г. Най-известните му книги са „Седем години в Тибет“ и „Белият паяк“. До края на живота си е отдаден на идеята за независимостта на Тибет, който се превръща в негова втора родина.

Откъси

 

 

Предговор
Мечтите на целия човешки живот се раждат в младостта...


Още като дете далеч повече от цялата школска мъдрост ме впечатляваха подвизите на героите на нашето време. Мъжете, които поемаха към непознати земи, за да ги изследват, или тези, които, подлагайки се на мъки и лишения, си поставяха за цел да премерят сили в спортни състезания... Тези, които щурмуваха световните върхове – това бяха примерите за мен. И нямаше край желанието ми да им подражавам!


Липсваха ми обаче съветите и ръководството на опитните мъже. И така трябваше да минат много години, докато разбера, че човек никога не бива да гони няколко цели едновременно. Бях се пробвал, уви – безуспешно, в почти всички видове спорт. Накрая се съсредоточих в онези два, които обикнах много най-вече заради тясната им връзка с природата – ските и алпинизма!


Понеже голяма част от детството ми мина сред върховете на Алпите, по-късно, докато следвах, посвещавах всяка свободна минута през лятото на катеренето, през зимата – на ските. Дребните успехи все повече и повече подклаждаха честолюбието ми и чрез здрави тренировки успях да стигна дотам, че през 1936 г. можах да облека екипа с цветовете на националния олимпийски отбор на Австрия. Година по-късно спечелих слалома на Световните студентски игри.
При тези и подобни състезания изживявах нещо, което ме караше да се чувствам щастлив – опиянението от скоростта и прекрасното чувство, че залогът си струва – заради победата. Но триумфът над противника от плът и кръв, общественото признание за победителя – това не ми беше достатъчно. Да премеря силите си с планините – само това можеше да има значение!


И така, месеци наред се подвизавах сред скали и ледове, докато станах толкова „як“, че ми се струваше, че вече няма стена, която би могла да ми се опре. Но се оказа, че и аз не мога всичко, и аз като другите трябваше да плащам за уроците си. Веднъж паднах от 50 метра височина и останах по чудо жив, да не говорим за по-дребните наранявания – сдобивах се с тях при всяка възможност.

Връщането към университета, естествено, възприемах като неизбежно задължение. При това нямаше от какво да се оплаквам – градът ми даваше възможност да прочета огромно количество литература за алпинизъм и пътешествия. Поглъщайки всички тези книги, от хаоса на мъглявите в началото желания кристализира все по-ясна голямата цел, мечтата на всички алпинисти – да ме включат някой ден в експедиция до Хималаите!

Но бях никой. Как да се надявам, мъничко дори, че е възможно да се сбъднат толкова дръзки мечти? Хималаите! За да отидеш там, трябваше или да си много богат, или поне да си от хората, чиито синове още по онова време имаха възможност да бъдат назначени на държавна служба в Индия.

За човек, който не отговаря на нито едно от тези условия, имаше само един път – да направи нещо, с което така да привлече вниманието на обществеността, че както случайността, която ощастливява понякога и неудачниците, така и компетентните органи да не могат да го подминат.

Само че какво би могло да бъде това нещо? Нали всички
алпийски върхове отдавна вече бяха изкачени? Ами да, какви ли не безумно дръзки експедиции бяха успели да покорят дори най-острите зъбери и стени... Но не, една последна стена беше останала, най-високата и най-трудната от всички – Северната стена на Айгер!

Нямаше алпинисти, успели да изкачат докрай високата е 2000 метра снага. Всички се бяха провалили, преди да стигнат целта, а мнозина бяха платили и с живота си. Ореол от легенди витаеше около тази ужасна скална стена. Швейцарското правителство дори бе наложило забрана върху изкачването е.

Нямаше съмнение – това беше голямата задача, която търсех. Да се свали ореолът на Северната стена – ето кое можеше да е „легитимацията“ за Хималаите... В мен бавно узряваше решението да рискувам с това начинание, което изглеждаше безнадеждно. И успях. Заедно с приятелите си Фриц Каспарек, Андерл Хекмайер и Вигерл Фьорг действително изкачих ужасяващата стена, за това по-късно се изписаха много книги.

А есента на същата година посветих на още повече и по-упорити тренировки, все с надеждата, че ще ме извикат в предвидената за лятото на 1939 г. германска експедиция до Нанга Парбат. Но, както изглеждаше, всичко щеше да си остане само надежда, защото зимата дойде, а нищо не се случваше. Други бяха избраните да участват в проучвателното пътуване към съдбовно трудния връх в Кашмир. Не ми оставаше нищо друго, освен с дълбоко разочарование да подпиша договора, с който се задължавах да съдействам за заснемането на един филм за скиори.

Снимките вече бяха доста напреднали, когато ми се обадиха по телефона. Беше така жадуваната покана за участие в хималайската експедиция! Започваше, и то само след четири дни! Не се замислих и за миг – незабавно прекратих филмовия си договор, заминах за родния си град Грац, приготвих багажа си само за ден, а на следващия бях вече на път за Антверпен през Мюнхен, заедно с Петер Ауфшнайтер, водача на въпросната германска проучвателна експедиция до Нанга Парбат от 1939 г., и с Луц Чикен и Ханс Лобенхофер – останалите нейни членове.

До този момент имаше вече четири опита за изкачване  на високия 8125 метра връх Нанга Парбат, всичките неуспешни. Мнозина загинаха в тях, така че се стигна до идеята за търсене на нов маршрут. В това се състоеше и задачата ни, понеже следващата година се предвиждаше нова атака на върха.

По време на това пътуване до Нанга Парбат за пръв път усетих магическата притегателна сила на Хималаите. Красотата на гигантските върхове, невероятната шир на страната, хората в Индия – всичко това оказваше върху мен неописуемо въздействие.

Оттогава минаха много години, а аз така и не можах да се освободя от магията на Азия. Ще се опитам да разкажа как се случи това, но понеже не притежавам опита на писателя, ще се придържам единствено към събитията, такива, каквито бяха.

Подобни Заглавия
"Три дъщери на Тибет"
Кунсан вярва, че никога няма да напусне Тибет. Тя прекарва детството си в отдалечено планинско селце и на чети...
Цена: 16,00лв.
Към една планина в Тибет
В новата си книга Колин Таброн пътува до Тибет и поема по пътя на поклонниците към Кайлаш – най-свещената пла...
Цена: 16,00лв.
Между Нирвана и Самсара
В някои пътешествия губиш себе си, в други се откриваш. И понякога, само понякога намираш щастието по средата. ...
Цена: 15,00лв.
Омъжена за Бутан
Закътано в източния край на Хималаите, лежи малкотo, но необикновено кралство Бутан. Невъобразимо далечно и п...
Цена: 17,00лв.
Издателство Вакон © 2020 - Изработен от iSenseLabs