Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи
Специално предложение:
+
Цена на пакета: 25,00лв.
Спестявате 7,00лв.!

Купи пакет
+
Цена на пакета: 26,00лв.
Спестявате 4,00лв.!

Купи пакет
+
Explorer 1/2015
Explorer 1/2015
4,95лв.
Цена на пакета: 20,95лв.
Спестявате 4,00лв.!

Купи пакет

"Сахара"

Автор: Майкъл Палин
Код на продукта:37
Наличност:Не е налично
Превод: © Таня Виронова
ISBN: 9789549535341
Издадена на: 2011
Размери: Мека
Брой страници: 352
Корица: Мека
Националност: Английска
Дизайн корица: © Добродана Попова
Редактор: Елена Радинска
Цена: 16,00лв.

Резюме

"Сахара"

Майкъл Палин в Сахара

От всички епични пътешествия на Майкъл Палин това вероятно е най-голямото предизвикателство: да прекоси безкрайната и безмилостна пустиня Сахара. Пътешествието е заснето от Би Би Си в предаването „Сахара с Майкъл Палин“. Преборвайки се с несгодите на камилското задушено и прегазвайки рали „Париж – Дакар”, той пътува през някои от най-забележителните пейзажи, които съществуват на Земята. Пътуването включва дестинации из цялата сахарска пустиня, сред които Мароко, Алжир, Мавритания, Либия, Нигер и други, като започва и приключва при протока Гибралтар. Отнема 3 месеца и е с обща дължина от 16 000 километра.

Сахара е празна пустиня, но същевременно дом на разнообразни култури, чиято дълга история се простира от времето на древните египтяни до богатите на петрол ислямски републики днес.

Докато пътешествеито на Палин се разгръща пред очите ни, Сахара разкрива не само пясъчната си безкрайна пустош, но и най-ранообразни култури и природни местности, дълга история на търговия и завоевания от времето на Древен Египет до днешните богати на нефт ислямски републики.

Отзиви (3)

Автор

Майкъл Палин - СахараМайкъл Палин утвърждава своята репутация с „Летящият цирк на Монти Пайтън” и „Райпинг Ярнс”. Като актьор се изявява в няколко филма с Монти Пайтън, както и в „Мисионерът”, „Риба, наречена Уанда”, където изиграва запомнящата се роля на Кен, „Американски приятели” и „Свирепи създания”. Телевизионната му кариера включва два филма за поредицата на Би Би Си „Великите железопътни пътешествия”, пиесите „На Изток от Ипсуич”, „Номер 27” и GBH на Алън Блисдейл.

Палин е написал седем книги за своите успешни серии пътешествия, сред които са „Около света за 80 дни”, „От полюс до полюс”, „Пълен кръг”, „Авантюрата Хемингуей”, „Хималаите” и „Нова Европа”. Също така е автор на много приказки за деца, пиесата „Уикенд” и романа „Столът на Хемингуей”. Първият том от дневниците му „1969-1979: Годините на Пайтън” остана седмици наред в списъците на бестселъри през 2006 г. През 2008 г. е публикувано обновено специално издание на „Около света за 80 дни”, което излиза по същото време, по което и документалният филм на Би Би Си „Около света за 20 години”.

Базил Пао започва фотографската си кариера през 1980 г. при завръщането си в Хон конг след десетгодишен престой в САЩ, където е бил художествен директор за „Атлантик”, „Полиграм” и „Уорнър Брос”. За пръв път работи с Майкъл Палин върху дизайна на книгата, съпътстваща „Животът на Браян” на Монти Пайтън. Оттогава те си сътрудничат и за книгите, основани върху седемте телевизионни поредици за пътувания на Палин. През 2007 г. прави снимките за „Преоткриването на Китай: портрет на изгряващия дракон.”

Откъси

Въведение

 

 

Баща ми работеше в отдела за износ на завод за стомана и всяка Коледа получаваше от техния агент в Алжир огромна кутия с фурми, адресирана до господин Е.М. Палм. Спомням си, че се чудех дали трябва да им обърне внимание на грешката, но той не го направи. Може би си е мислил, че доставката на фурми ще секне, ако разкрие, че името му не е Палм* /*palm (англ.) – палма – б. ред./.
     Аз също не исках това да стане, не заради фурмите, а заради кутиите, в които пристигаха. Илюстрациите върху опаковката подхранваха моите романтични фантазии за някакво място, което е по-горещо, по-сухо и много по-екзотично от Южен  Йоркшир; място, където мъже с тюрбани, широки кадифени панталони и пищни мустаци се навеждат под палмови дървета над екзотични жени с воали и пайети, а силуетите на верните им камили се открояват на фона на залязващото слънце.
     Първата „подходяща” книга, която получих, беше „Приказки от 1001 нощ”. Нейните предизвикателни илюстрации от А.Е. Джаксън в комбинация с кутиите с фурми са причина за моите романтични представи за пустинята – извити ятагани, мека коприна, пискюли и прозрачни поли. Миражи и духове, излизащи от бутилки, ароматични масла и мазила. Светът на пустинята за мен бе място на пълно чувствено изживяване, като изключим обезглавяването. Дори насладата беше турска* /*Непреводима игра на думи: Turkish delight (англ.) – локум; букв. турска наслада. – б. ред./.
     Почти петдесет години по-късно имам възможността да изложа своите детски фантазии на суровата светлина на реалността.
     През първата пролет на новото хилядолетие се срещнах с Роджър Милс – режисьор на много от програмите за пътешествия, които съм правил, в една кръчма срещу полицейския участък на Нотинг Хил. След като изпихме по пинта* /*1 пинта  ≈ 568 мл – б. ред./ или две бира, той предложи да направя едно пътешествие през франкофонска Африка - онези огромни и безлюдни страни на север от Камерун, които някога са били част от Френската империя. Тъй като те рядко са посещавани от английски телевизии, това можело да осигури нова, свежа визия и възможност да бъдат открити.
     Прибрах се у дома, отворих картата и видях една дума, написана напречно през територията на повечето от тези страни. Сахара.
     Френската империя бе интересна, но бе дошла и си бе заминала. Сахара и в момента е тук, могъща и емоционално реална. Тя е едно от най-великите световни имена. Нито една дума не е такъв символ за околна среда. Когато човек каже океан, може да си представи Атлантически, Тихи или Индийски, планините може да бъдат Хималаи, Анди или Алпи, но ако искаш да кажеш пустиня, първата асоциация е Сахара.
      Това наименование включва мистерия и мащаби, тънката линия между оцеляването и разрухата, властта да отнемеш живот или да го трансформираш. Един отделен свят, хомогенен, определен, безкомпромисен и неподчиняем.
     С други думи, истинско предизвикателство. И без съмнение нелесно.
     Голяма колкото САЩ, с население колкото на Норфолк, Сахара е само 15 процента пясък и въпреки огромните ерг – пясъчните морета, които са сред най-красивите пейзажи, които някога съм виждал, тя има и тъмна страна. Сахара може и да отнема живот. Всяка година тя става все по-голяма, тъй като сушата превръща пасищата в пясък, който безмилостният пустинен вятър носи в градовете и селата, докато те умрат от задушаване. Има войни и конфликти. Много от местата, които искаме да видим, не са достъпни заради минни полета и военни действия.
     И все пак, колко близо е до нас! Сахара лежи на самата граница с Европа. Сърцето на пустинята е само на три часа път със самолет от Париж и на четири от Лондон. Тази близост привлича хиляди африканци, които я пресичат, за да избягат от онова, което смятат за бедни, несигурни и потиснически режими.
     Днес Сахара (далеч от красивата илюзия, изрисувана върху кутията с фурми) се е превърнала в мост между Африка и Европа, мост, който все по-добре се използва от онези, които са готови да рискуват живота си, за да постигнат по-добър живот от другата страна на Средиземно море. Ако Сахара беше моята  фантазия, то Европа е тяхната. От своето пътуване те може би ще научат, така както аз научих от своето, че фантазия и реалност никога не се покриват.

Майкъл Палин, Лондон 2002     www.palintravels.co.uk

 

Подобни Заглавия
"Около света за 80 дни"
  Следвайки маршрута, който Филиъс Фог е изминал 115 години по-рано, Майкъл Палин потегля от Реформаторския...
Цена: 17,00лв.
"Нова Европа"
Книгата "Нова Европа" представя най-новото пътешествие на Майкъл Палин случило се през 2006 - 2007 година. Известн...
Цена: 16,00лв.
"По стъпките на Хемингуей"
Вълнуващият художествен свят на Ърнест Хемингуей поглъща Майкъл Палин и разтърсва въображението му още от г...
Цена: 17,00лв.
Издателство Вакон © 2020 - Изработен от iSenseLabs