Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

Първият човек

Животът на Нийл Армстронг

Автор: Джеймс Хенсън
Код на продукта:119
Наличност:В наличност
Превод: © Майя Пашова
Корица: Мека
Размери: 140x210
Националност: Американска
Брой страници: 512
Издадена на: 2016
ISBN: 978-619-7300-07-9
Главен редактор: Елена Можолич
Редактор: Ивелина Минчева
Цена: 18,00лв.
Кол-во:

Резюме

Първият човек

Единствената официална биография на Нийл Армстронг – астронавта, чиято „малка крачка“ промени човешката история.

Когато през 1969 г. „Аполо 11“ каца на Луната, първият човек, стъпил на повърхността й, се превръща в легенда. Нийл Армстронг е издигнат на пиедестал заради монументалното си постижение, но природната му скромност го подтиква да страни от медийния шум, с което си спечелва славата на отшелник. Замръзналият във времето образ на лунен покорител се запечатва в световното съзнание и мъжът в скафандъра остава напълно непознат.

Благодарение на ексклузивния си достъп до частни документи и семейни архиви историкът Джеймс Хенсън въвежда читателя в съкровения свят на обичания от милиони космически пътешественик. Авторът се позовава на интервюта с над 120 души, включително 55 часа на откровения от самия Армстронг, и съумява да направи безпрецедентен анализ както на астронавта, така и на човека зад легендарното име.

В приковаващ вниманието разказ за безбрежни простори, високи технологии и несъкрушима воля Хенсън описва една изключителна епоха от историята на астронавтиката и задълбочено проследява пилотската кариера на Армстронг, за когото летенето винаги е било начин на живот – от 78-те му бойни мисии като военноморски авиатор в небето над Северна Корея, през първите му полети отвъд атмосферата с ракетоплан Х-15, до осъществяването на първото скачване на апарати в Космоса.

С дързък щрих „Първият човек“ рисува портрета на един велик, но смирен герой, който показва на човечеството, че звездите са на една мечта разстояние.

Отзиви (6)

Автор

Д-р Джеймс Хенсън е професор по история в Обърнския Университет. Бивш историк към НАСА, Хансън издава десет заглавия относно историята на космонавтиката. Експерт по научна и технологична история, Хансън списва статии по най-разнообразни теми, вариращи от ранните години на авиацията, първите реактори за ядрен синтез, мисии до Луната до проблемите на околната среда и голф игрищата.

Заглавието му „Първият човек: животът на Нийл Армстронг” е първата и единствената официална биография на Нийл Армстронг. В продължение на три седмици заглавието се задържа в листата с бестселъри на „Ню Йорк Таймс” и обира значими литературни награди като Награда за литература по астронавтика на Американското дружество по астронавтика; Отличието на Американския институт за аеронавтика и астронавтика и Награда за видна академична литература на списание „Чойс” през 2006 г. Книгата се публикува в двутомно издание в Япония, а преводите ѝ се появяват на книжните пазари и в Китай, Турция и Хърватия.

Понастоящем живее в Обърн, Алабама. 

Откъси

„Изстрелването“

 

След края на мисията до Луната и завръщането на астронавтите от „Аполо 11“ на Земята Бъз Олдрин казва на Нийл Армстронг: „Нийл, изпуснахме цялото събитие“.

Между 750 000 и 1 милион души, най-многобройната тълпа, събирала се някога за изстрелването на космически полет, прииждат в Кейп Кенеди, щата Флорида, в дните преди сряда, 16 юли 1969 г. В навечерието на събитието близо хиляда полицаи и служители на бреговата охрана имат тежката задача да регулират потока от 350 000 коли и лодки, стичащи се по шосетата и водните пътища. Един предприемчив автоинспектор наема от производителите на портокали трикилометрова крайпътна ивица и започва да таксува по два долара на човек за право на гледане. Друг хитрец пък продава срещу 1,50 долара сертификати за присъствие, принтирани върху фалшив пергамент с шрифт, наподобяващ староанглийския, а за още 2,95 клиентите получават имитация на „космическата химикалка“[1].

Масовите събирания около стадионите преди футболен мач не могат да се сравнят с летния фестивал, предхождащ изстрелването на първия полет до Луната. Зяпачи със слънчеви очила, обути с бермуди или само по бански, запалили скарите си за барбекю още отрано, отворили хладилни чанти с бира и газирани напитки, надзъртащи през бинокли и телескопи, нагласящи обективите и стативите на камерите си – тълпите изпълват всяка ивичка пясък, всеки замърсен с нефт кей, всяко вмирисано на риба пристанче.

Измъчвано от жегата ‒ 32 градуса в десет часа сутринта, изпонахапано от комари, все още раздразнено от задръстванията и таксите за добри места, огромното стълпотворение от хора чака търпеливо чудовищно голямата ракета „Сатурн V“ да изстреля „Аполо 11“ към Луната.

В лагуната Банана Ривър, на осем километра южно от космодрума, всевъзможни лодки задръстват водния път. Компании като „Груман Еъркрафт“ са наели по-големите яхти за деня, за да осигурят на служителите си възможност да наблюдават резултата от дългогодишните си усилия. На борда на голямата моторница „Грейпфрут II“ заможният производител на цитрусови плодове Джордж Лайър от Орхид Айлънд, Флорида, подхвърля закачливо грейпфрути на случайни минувачи. Близо до брега две малки афроамериканчета са седнали в прогнила лодка с весла и спокойно наблюдават суматохата, прогонила всичката риба.

На борда на голяма моторна яхта, притежание на „Норт Американ Авиейшън“ ‒ компанията, построила командния модул на „Аполо“, Джанет Армстронг, съпругата на командира на „Аполо 11“, и двете им момчета – 12-годишният Рик и шестгодишният Марк, стоят и нервно чакат изстрелването. Колегата астронавт Дейв Скот – партньорът на Нийл от полета на „Джемини VIII“ през 1966 г. ‒ е уредил местата им „в ложата“, както се изразява Джанет.

Над главите им хеликоптери неуморно превозват групи високопоставени лица към запазени скамейки в най-близките трибуни за наблюдение, на около пет километра от стартовата площадка. Около една трета от двайсетте хиляди поканени от НАСА специални гости присъстват на събитието, включително и няколкостотин чуждестранни министри, министри на науката, военни аташета и представители на авиацията, както и 19 губернатори на САЩ, 40 кметове и няколкостотин високопоставени представители на американския бизнес и индустрия. Половината членове на Конгреса също са дошли, както и двама съдии от Върховния съд.

 

Вицепрезидентът Спиро Т. Агню е заел мястото си на трибуните, а президентът Ричард М. Никсън наблюдава събитието на телевизора в Овалния кабинет. Първоначално Белият дом предвижда за вечерта преди излитането Никсън да вечеря с астронавтите от „Аполо 11“, но този план се проваля, след като пресата цитира изявление на д-р Чарлз Бери, главния лекар на астронавтите, в което той предупреждава, че винаги съществува опасност президентът неволно да ги зарази с настинка в начален стадий. Армстронг, Олдрин и третият член на екипажа им, Майк Колинс, намират притесненията на доктора за абсурдни – в крайна сметка 20-30 души ‒ секретари, специалисти по скафандрите и на симулаторите – са ежедневно в контакт с тях. Летелият с „Аполо 8“ Франк Борман, когото НАСА назначава за специален консултант на Никсън по космическите полети, обявява изявлението на Бери за „напълно абсурдно“ и „адски глупаво“, но не настоява за повторна промяна в плановете, „защото, ако някой кихне на Луната, ще обвинят президента“.

Две хиляди акредитирани репортери наблюдават изстрелването от пресцентъра на Космическия център „Кенеди“. Осемстотин и дванайсет от тях са дошли от други държави, а само японските представители са сто и единайсет. Дванайсет журналисти идват от Съветския блок: седем от Чехословакия, трима от Югославия и двама от Румъния. Кацането на Луната е събитие, засягащо целия свят, и почти всички го поставят над политиката...

 

[1] Химикалка, която може да пише при нулева гравитация и други екстремни условия, създадена от компанията „ Фишър Спейспен Ко.“ през 1965 г. – б. пр.

Подобни Заглавия
Покорителят на небесата
Неделя, 14.10.2012 г. Феликс Баумгартнер лети на височина 39 045 метра със стратосферен балон. В един миг скача о...
Цена: 16,00лв.
Издателство Вакон © 2020 - Изработен от iSenseLabs