Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи
Беър Грилс - "Наръчник за оцеляване в живота"

Наръчник за оцеляване в живота

Автор: Беър Грилс
Код на продукта:32
Наличност:В наличност
Превод: © Кристалина Илиева
Дизайн корица: © John Wright Photography Limited
Корица: Мека
Размери: 142х210
Националност: Английска
Брой страници: 288
Издадена на: 31-03-2014
ISBN: 978-954-9535-68-6
Редактор: Снежана Живкова
Цена: 17,00лв.
Кол-во:

Резюме

Наръчник за оцеляване в живота

В „Наръчник за оцеляване в живота“ Беър Грилс споделя поуките, научени по трудния начин на някои от най-суровите места на планетата.

Как да продължим напред, когато всички обстоятелства са срещу нас?

Как да вдъхновим екипа си да ни следва въпреки очевидните опасности?

Кои са най-важните умения, които трябва да добием, за да развием докрай потенциала си?

Животът сред природата ни дава чудесни преживявания и безценни уроци. Екстремните ситуации ни карат да сграбчим възможностите, да се изправим срещу опасностите и да се доверим на инстинктите си, за да има всичко добър край. Но да живеем мотивирани от целите си, ежедневието ни да вдъхновява и нас, и околните – това може да бъде дори по-голямо предизвикателство...

Вдъхновяващите истории на Беър Грилс от приключенията му от всички точки на света включват и личните му житейски повели, които никога няма да забравите. Някои от тях могат да станат ваши собствени. Всички ние сме способни да живеем по-смело, отколкото си мислим, и междувременно да се забавляваме. Подгответе се за своето собствено велико приключение!
 

Отзиви (0)

Автор

Беър Грилс оцелява в дивата природа

Познаван и обичан от милиони – заради документалната му поредица за приключения по целия свят „Оцеляване на предела“, като популярен автор на книги за оцеляване, или пък като Главен скаут на Английската асоциация на скаутите – Беър Грилс е оцелял в ситуации, в които малцина биха се осмелили да попаднат. Беър е автор на над десет книги и като бивш член на Британските специални въздушни части е обявен за почетен лейтенант в Кралския флот. Продължава да ръководи уникални експедиции до най-отдачелените и опасни кътчета на Земята, като тези мисии са набрали над милион и половина британски лири за благотворителност за деца. Беър наскоро стана най-младият Главен скаут на Английската асоциация на скаутите, което го прави главен скаут на 28 милиона скаути по целия свят. Живее със съпругата си Шара и тримата им сина – Джеси, Мармадюк и Хъкълбери, в холандска лодка в Лондон и на малък отдалечен остров на брега на Уелс.

Откъси

Беър Грилс

1.
МЕЧТАЙ!

Това не е книга със съвети за бързо забогатяване, а наръчник как да следваме сърцето си и да изживеем един пълноценен, зареден с енергия и радост живот. В надпреварата между двете винаги има само един истински победител.

Приключението, наречено „живот”, започва с откриването на собствената ви мечта.

Мечтите притежават изключителна мощ. Те са онези скъпоценни неуловими явления, вдъхновили мъже и жени да тръгнат, да стигнат до ада и обратно и да променят света.

И не говоря за фантастични мечти, които не могат да бъдат осъществени във физическия свят – говоря за мечта, която ще ви даде сила, тази, за която наистина сте готови да се поизпотите, за да я превърнете в реалност.

Този цитат от Томас Лорънс означава много за мен:

„Всички хора мечтаят, но не еднакво. Едните бленуват през нощта, в прашните ъгли на съзнанието си и се събуждат на сутринта, за да открият, че всичко е било напразно. Другите мечтаят денем: те са опасни хора, защото претворяват сънищата си с отворени очи, за да ги направят възможни”.

Нашата задача е да бъдем от опасния тип. Да сме тези, които мечтаят денем и превръщат мечтите си в реалност.

Така че – отделете време да го осъзнаете. Излезте на дълга разходка. Мислете мащабно. Мислете какво ви кара наистина да се усмихнете.

Запитайте се какво бихте правили, ако не ви трябваха пари. Запитайте се какво ви вълнува истински. И какво би ви вдъхновило да продължите дълго след като другите са се отказали.

Отговорете си на тези въпроси и в отговора ще откриете мечтата си. Всички имаме своя личен Еверест и ако последваме зова му, ще се събудим в живот, превърнал се в истинско приключение.

Разбира се, мечтата ви трябва да е реалистична и постижима, целете се разумно, но и тренирайте преценката си – не бива да бъркате реализма с песимизъм. Мислете в голям мащаб, уверете се, че мечтата ви е физически постижима и съставните й елементи са ясна представа и здрава работа.

Напишете целта си на лист хартия. Сложете го някъде, където можете да го виждате всеки ден.

Думите и образите имат сила.

Схванахте ли?

Добре, значи сме започнали...


2.
НЕ
СЛУШАЙ
КРАДЦИТЕ
НА МЕЧТИ

Първото нещо, което ще се случи, след като формулирате ясно целите си и започнете да ги обсъждате с хората, е да се сблъскате с онези така често срещани циници, които ще ви се усмихнат подигравателно и ще ви погледнат със снизхождение.

Аз ги наричам крадците на мечти.

Внимавайте: тези хора са по-опасни за човечеството, отколкото можете да си представите.

В този живот винаги ще се намерят хора, които искат да попарят увереността ни и да се надсмеят над амбициите ни.

Зад това могат да стоят различни причини: може би малко завиждат, че вие искате от живота повече, отколкото те са се надявали да получат. Или пък се тревожат, че вашият успех ще ги накара да се чувстват по-незначителни. Може мотивите им да са по-благородни и просто да искат да ви спестят провала, разбитото сърце и сълзите.

При всички случаи резултатът е един: вие започвате да се съмнявате, че ще постигнете мечтата си и не успявате да реализирате целия си потенциал.

Тайната е да не им обръщате твърде много внимание. От уважение ги чуйте какво имат да ви кажат, но после се усмихнете и продължавайте напред.

Запомнете: ключът към бъдещия ви успех е да приемете от самото начало точно нещата, за които крадците на мечти ще ви предупредят: провала, разбитото сърце и сълзите.

Тези неща ще бъдат градивните стъпала по пътя към успеха и всъщност показват, че сте на прав път.

3.
ПРОСТО
ЗАПОЧНИ…

Всички велики приключения започват с една първа стъпка.

Когато стоите в подножието на планината, трудно ще видите ясно пътя до горе. Твърде високо е, а пътеката лъкатуши и се крие зад препятствия. Единственият начин да се изкачите до върха е да тръгнете, а след това остава само да местите единия крак пред другия, стъпка по стъпка.

Много харесвам следния цитат от Мартин Лутър Кинг:

„Направи първата крачка на вяра. Няма нужда да виждаш целия път. Просто направи първата крачка”.

Това е добър съвет.

Когато потегляте на дълго и трудно пътешествие към мечтата си, няма да можете да предвидите всяко обстоятелство по пътя и да предусетите всеки малшанс. Но ще установите, че с всяка крачка добивате опит, собствена представа, умения и увереност. Това са елементите, които в крайна сметка ще ви помогнат да постигнете целта си.

Не забравяйте обаче, че ще добиете изброените опит, гледна точка, умения и увереност едва когато започнете да действате.

Разбирате ли как стават нещата?

Понякога пътешествието пред нас може да изглежда толкова обезсърчаващо и невероятно, че да не можем да съберем смелост за първата крачка. А добри извинения винаги се намират в изобилие: не му е сега времето; обстоятелствата са твърде неблагоприятни за мен; никой не е правил нещо подобно преди.

Обзалагам се, че Нийл Армстронг, който първи стъпи на Луната, сър Едмънд Хилари, който пръв изкачи Еверест, или пък Томас Едисон, пробвал хиляди и хиляди пъти да накара електрическата крушка да светне, са имали достатъчно основателни извинения, които са можели да използват.

И ви уверявам, че и те често са се чувствали не на място по пътя, който са избрали.

Знаете ли кое е тъжното? Че повечето хора така и не откриват на какво са способни, тъй като планината им се струва твърде страховита, гледана от подножието. Много по-лесно е да гледаш надолу, отколкото нагоре.

Има едно много остроумно стихче, за което често се сещам, когато хората ми обясняват „причините” си да не прегърнат голямата си мечта.

Ела до ръба.
        Може да паднем.
Ела до ръба.
        Много е ВИСОКО!
ЕЛА ДО РЪБА!
        И дойдоха.
    Прекрачихме.
    И полетяхме.

Подозирам, че ако направите само първата крачка след ръба, вие също бихте открили, че можете да летите.

Ако съумеете да направите само тази първа крачка към мечтата си – да направите този скок с вярата, че ще се справите, тогава за вас ще се разкрият неподозирани възможности.

Това е магията на началото. Нещата започват да се случват.

После всичко е в постоянството – бъдете бодри, не се отказвайте, доверете се на правилните хора, слушайте вътрешния си глас, правете това, което другите не могат или не биха направили, и никога не изпускайте целта си от поглед.

Но има още от хубавото...

4.
ПРЕСЛЕДВАЙ
ЦЕЛТА,
А НЕ
ПАРИТЕ

Живеем в общество, в което хората са свикнали да отъждествяват успеха с парите. Това винаги е грешка.

Срещал съм достатъчно нещастни милионери, за да се убедя, че само парите не могат да те направят щастлив. Виждал съм хора, които работят толкова много, че нямат никакво време за семействата си (нямат време дори да се насладят на парите си).

Те започват да се съмняват в честните подбуди на приятелите си или ги обзема параноя, че някой се опитва да ги обере.

Богатите хора много лесно се оказват обзети от чувство за вина или безполезност, а това може да бъде много тежък товар.

Вижте, парите като самоцел, също като успехът или провалът, са нещо с краткотрайно значение. Важното е какво правим с тях и какво е отношението ни към тях.

Парите, успехът или провалът могат драстично да подобрят или провалят нечий живот. Затова трябва да се отнасяте към тях подобаващо. И да бъдете техен господар.

Заможните хора често установяват, че сборът от покорените върхове и успехът, който са търсили, не са достатъчни. И са прави. Това не стига, за да задоволим дълбокия вътрешен глад за смисъл и цел. (За това ще поговорим и по-нататък.)

Накратко, трябва да построите къщата си на стабилни основи – върху скала, а не върху пясък. Самоцелното преследване на пари никога няма да ви донесе удовлетворение.

Затова избирайте мъдро. И внимавайте какво си пожелавате. Когато започнете да правите правилните крачки, ще започнат да се случват хубави неща. Трябва да сте подготвени за успеха, когато дойде.

Парите могат да направят пътуването по-удобно, но няма да изгладят дупките по пътя.

Милиардерът Жан Пол Гети има една известна реплика: „Бих дал всичко, което имам, за един щастлив брак”. Това е хубава поука. Парите не лекуват всичките ни болежки.

Всъщност, също както и успехът, те поляризират случващото се в живота ни: ако живеем с грешните ценности, парите само ще влошат нещата.

Обратното, ако ги използваме правилно, парите могат да бъдат безценна благословия.

Грижете се за мечтата си. Не я изпускайте от поглед, защото ако я постигнете, ще бъдете безмерно богати... И нямам предвид с банкноти и монети.

За финал по темата ще ви разкрия една тайна: когато се отдадете искрено на мечтата си, когато дадете воля на ентусиазма си и блеснете с таланта си (колкото и малък или незначителен да ви се струва в началото), парите ще ви намерят сами. Ако преследвате единствено пари, те ще ви се изплъзват.

Следвайте мечтите си, доказвайте се, подобрявайте живота на хората, отстоявайте целите си в добро и лошо и съм сигурен, че парите ще дойдат при вас.

Затова се постарайте да не се тревожите за финанси – никога. Вместо това се фокусирайте върху пътуването. И определено не хабете време и средства, за да трупате просто богатство.

Следвайте целите си с цяло сърце и ще имате достатъчно.

Само почакайте да видите къде ще ви отведат мечтите.

 

Рецензии и новини

Светът според Беър Грилс
Най-популярният авантюрист в света споделя защо една пица е много по-удовлетворяващо хапване от сурови кози тестиси.
Беър Грилс представя своята книга "Наръчник за оцеляване в живота" в "Шоуто на Джонатан Рос"
Беър Грилс представя своята книга "Наръчник за оцеляване в живота"
Подобни Заглавия
Оцеляване в дивата природа
  НАЙ-ДОБРИЯТ НАРЪЧНИК ЗА ЖИВОТ В ПУСТОШТА Тази книга е посветена на всеки един от 28-те милиона скаути по...
Цена: 22,00лв.
Екстремна храна
Жива тарантула, сурови тестиси от коза, слонски изпражнения – това не са съставки за вечеря от ада, а само час...
Цена: 20,00лв.
Истински характер
Забравете уюта на познатото и безопасното – истинският характер се кове в пещите на ада. Беър Грилс вдъхнов...
Цена: 17,00лв.
#ШЕФКАТА
Животът на 17-годишната София Аморусо се свежда до пътуване на автостоп, дребни кражби и ровене по кофите за бе...
Цена: 13,00лв.
Издателство Вакон © 2021 - Изработен от iSenseLabs