Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи
Монасите маратонци от планината Хией

Монасите маратонци

от планината Хией, Япония

Автор: Джон Стивънс
Код на продукта:107
Наличност:В наличност
Превод: @ Антония Иванова
Дизайн корица: @ Добродана Попова
Корица: Мека
Размери: 142x210
Националност: Американска
Брой страници: 200
Издадена на: 2016
ISBN: 978-619-7300-04-8
Главен редактор: Елена Можолич
Редактор: Ивелина Минчева
Коректор: Мариана Пиронкова
Цена: 16,00лв.
Кол-во:

Резюме

Монасите маратонци

На крачка от шумните улици на днешен Киото, в будистки манастир навръх планината Хией живее една малка група монаси, която завинаги ще преобърне представите ви за свръхатлетизъм.

Най-великите атлети в съвременния свят не са нито олимпийските шампиони, нито звездите на професионалните спортове, а монасите маратонци от свещената японска планина Хией. В студ и пек те безспирно кръстосват каменистите склонове, преодолявайки физическо и психическо изтощение отвъд предела на човешките възможности. За седемгодишния си период на обучение измъчваните от глад, жажда и безсъние монаси изминават със сламените си сандали разстояние, съответстващо на една пълна обиколка на Екватора. Наградата, заради която обаче са готови да рискуват живота си в най-смъртоносния тест за издръжливост, не е медал или парично възнаграждение, а просветление тук и сега.

Книгата в ръцете ви разказва за тези невероятни мъже, за обвитата в тайнство планина, на която се обучават и практикуват, и за философията на тендай будизма, която от векове ги вдъхновява по пътя им към духовното пробуждане. Читателят ще научи за убийствените пости и пречистващи ритуали, подготвящи монасите за нечовешките им подвизи; за легендарния им 1000-дневен маратон, който за последните 130 години завършват едва 48 души; както и за най-висшия им стремеж – да спасят всички чувстващи същества.

Суровото обучение на Тендай счупва оковите на тялото и ума и помага на монасите да реализират Буда-природата, която ни е присъща, но до която е невъзможно да се докоснем в тривиалното си ежедневие. Потънали в тишината на Абсолютното и във вечна надпревара със смъртта, „бягащите буди“ съумяват да прозрат битието в кристалната му яснота и да изживеят пълноценно всеки отлитащ миг.

Отзиви (2)

Автор

​Джон Стивънс живее в Япония в продължение на трийсет и пет години, където работи като професор по будистки изследвания в университета „Тохоку Фукуши“ в град Сендай. Стивънс е дълбоко уважаван преводач, ръкоположен будистки свещеник, куратор на няколко големи изложби на изкуството на Дзен и инструктор по айкидо. Автор е на повече от трийсет книги и е един от най-изтъкнатите специалисти по айкидо в Западния свят, като е носител на майсторската степен 7-и дан в стил Айкикай. Десетилетия наред Стивънс изучава и калиграфия, като написва превърналата се в класика „Тайната калиграфия на Изтока“ (Sacred Calligraphy of the East).

Откъси

„Пътят на духовния атлет“

 

Гьоджя (санскр. акарин) – е понятие за духовен атлет, който практикува (гьо) със съзнание, насочено към Пътя на Буда. В тендай будизма съществуват практики, подходящи за всеки: „Тези, които не могат да бъдат спасени посредством отвеждаща до прозрение медитация, трябва да се посветят на езотеричните учения. Тези, които не могат да бъдат спасени и посредством езотеричните учения, трябва да се отдадат на някакъв вид религиозна практика“. От всички дисциплини, практикувани на Хией през вековете, най-голяма притегателна сила има планинският маратон – кайхогьо – тъй като обхваща целия спектър на тендай будизма – медитация, езотеризъм, предписания, отдаване на почит, преклонение пред природата и полагане на усилия за спасението на всички чувстващи същества.

Прието е, че всички монаси и монахини трябва да предприемат кайхогьо поне през един от дните, прекарани в обучение в Гьо-ин. Мъжете, които желаят да оглавят някой от второстепенните храмове на Хией, често избират да изпълнят кайхогьо за период от 100 дни. Изискванията за 100-дневния поход повеляват участникът да бъде кандидат за ръкополагане в Тендай с добро обществено положение, да е подкрепен финансово от старши духовник от Тендай и да е получил разрешение от Съвета на старейшините гьоджя.

В случай че разрешението е дадено, преди да започне 100-дневният период, е предвидено предварително обучение (маегьо) с продължителност от една седмица. Кандидатът получава малка книжка с тайно съдържание (тебуми), която трябва да препише и която съдържа указания за маршрута, описания на местата за посещение, списъци с подходящи молитви и песнопения и друга важна информация. Поради дъждове и непрестанното допитване до него, написаното на ръка ръководство често се къса, затова гьоджя трябва да го препише два пъти.

Освен това през тази седмица всички монаси, избрали да се включат в 100-дневния маратон, трябва да почистят пътя от отломки: най-вече от стъкла, остри камъни, пръчки и клони, както и от натрупани листа, под които обичат да се крият усойници. Младите гьоджя понякога подхождат немарливо към това почистване на маршрута, но по-опитните монаси маратонци, които знаят какво е да порежеш или убодеш ходилата си на остри предмети или да стъпиш върху отровна змия, щателно преглеждат всеки сантиметър земя.

На първия ден гьоджя облича традиционната дреха на монах маратонец от Хией и посещава гробницата на Со-о, за да се помоли за духовното му напътствие. Чистобелият костюм – изработен само от бял памук, тъй като използването на животинска козина, кожа или коприна е забранено – е съставен от къса долна риза (служеща за бельо при обличането на кимоно), панталони нобакама[1], защитни покрития за ръцете и краката, дълга горна роба и столà[2] на свещеник. Около кръста се носи така наречената „връв на смъртта“ (шиде но химо), в която е втъкнат облечен в калъф нож (гома но кен). Тези две принадлежности са нужни, за да напомнят на гьоджя, че е длъжен да отнеме живота си – или като се обеси, или като сам прободе корема си – ако не успее да изпълни която и да е част от практиката…

 

[1] Нобакама – ежедневна дреха, част от мъжкото традиционно облекло в Япония, което в миналото носели за работа на полето – б. пр.

[2] Столà – широка връхна дреха на свещеник – б. пр.

Подобни Заглавия
Родени да тичат
  „Родени да тичат” е приключенски епос, изпълнен с невероятни герои, смайващи атлетически постижения и ...
Цена: 16,00лв.
Родени герои
Авторът на бестселъра „Родени да тичат“ този път посещава Средиземноморието, за да открие, че на остров Крит...
Цена: 17,00лв.
Истински характер
Забравете уюта на познатото и безопасното – истинският характер се кове в пещите на ада. Беър Грилс вдъхнов...
Цена: 17,00лв.
Вишнево клонче
„Какво е истинското лице на народа, за чийто портрет чуждестранните автори най-често са използвали само две ...
Цена: 16,00лв.
Издателство Вакон © 2020 - Изработен от iSenseLabs