Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

С каяк около Мадагаскар

Автор: Риан Мансер
Код на продукта:109
Наличност:В наличност
Превод: © Виолета Петрова
Снимка корица: © Round the Outside Media, © Harriet Joao
Редактор: Чайка Христова
Kонсултант география: Стоян Пиронков
Корица: Мека
Националност: ЮАР
Брой страници: 368
Издадена на: 2016
ISBN: 9786197300024
Коректор: Мариана Пиронкова
Цена: 18,00лв.
Кол-во:

Резюме

С каяк около Мадагаскар

Риан Мансер

На 8 юли 2009 г. приключенецът Риан Мансер става първият човек, обиколил с каяк 5000-километровата брегова линия на Мадагаскар. В продължение на 11 месеца той пътешества съвсем сам около четвъртия по големина остров в света, изпитвайки до краен предел волята, късмета и лодката си.

След успешната велосипедна обиколка на Африка Мансер поема към земята на лемурите и перфектните залези с очакването, че нищо не може да се обърка. Ала назъбеният бряг на Мадагаскар крие множество опасности и всеки преживян ден се оказва спечелена битка със смъртта. Циклоните, прибоят, бурите – Майката Природа създава безброй трудности на каякаря, а отвесните скали правят акостирането почти невъзможно. Човешката природа също не остава по-назад. Мансер е ограбван, преследван от пирати и дори е задържан от местните власти по подозрение в тероризъм.

Всички несгоди обаче избледняват пред досега с богатата фауна в изумрудените води на Мадагаскар. Мансер има уникалния шанс да се доближи на метри от гърбати китове, да набюдава магичния танц на стадо делфини и да се носи по течението редом с величествени кожести костенурки. На сушата, въпреки тежката политическа обстановка в островната държава, той съумява да почерпи от многоликата култура на малгашите и да срещне топлота и гостоприемство.

А и го крепи едно обещание. Да завърши започнатото и да се върне жив и здрав при любимата Васти.

Отзиви (3)

Автор

Риан МансерЮжноафриканецът Риан Мансер печели световна популярност, след като става първият човек, обиколил Африка с колело. Прекосявайки 34 държави, той изминава смайващите 37 000 км и си спечелва титлата „OutThere Приключенец“ за 2006 г. Постижението му получава признание от самия Нелсън Мандела, който пожелава лична среща със смелчагата. След обиколката на Мадагаскар Мансер се отдава на заслужена почивка, а през 2011 г. се отправя към мистичната Исландия. За да се подготви за експедицията, каякарят цяла седмица обикаля Южна Африка в хладилен контейнер. По този начин набира средства за основания от него дарителски фонд No Food for Lazy Man, който осигурява спортна екипировка за деца в неравностойно положение. През 2014 г. Мансер и дългогодишната му приятелка Васти стават първите и засега единствени хора, гребали от континенталната част на Африка до континенталната част на Северна Америка.

Откъси

„Безразсъдна смелост във Фаул Пойнт“

 

Беше ми пределно ясно, че за това щяха да са нужни изключителна сила на духа и голяма доза късмет, но вярвах, че трябва да покажа характер – първо, като взема решението, и второ, като наистина бъда достатъчно смел, за да действам според него.

 

Водите в океана бяха неспокойни, със средно високи вълни от метър и половина, но аз напредвах постоянно с отдалечаването ми от Таматаве. Отварях си очите за китове, след като преди дни бях видял няколко близо до входа на пристанището (когато впрочем някаква неизвестна за мен едра риба офейка с въдицата ми), а и се надявах да срещна съвсем отблизо някои от дълбоководните обитатели, които малцина са имали възможността да засекат.

Това, между другото, бе още една причина най-накрая да реша да поема по маршрут обратно на часовниковата стрелка с начална точка Таматаве. Миграцията на гърбатите китове в района на Мадагаскар щеше да приключи през септември, а предвид минаващия по източното крайбрежие главен миграционен път се надявах около средата на септември да се озова в един от известните участъци, където китовете раждат, като например остров Сент Мари – срамота би било да пропусна възможността да се приближа на една ръка разстояние от тези морски гиганти.

И този първи ден настъпи. От сутринта бях изминал около десет километра и се намирах приблизително на три километра от сушата, когато видях нещо, което приличаше на женски гърбат кит и малкото й; намираха се само на около 300 метра от мен и се движеха в моята посока. Спрях да греба и зачаках с приготвена камера и разтуптяно сърце, надявайки се (макар и немного силно, ако трябва да бъда честен) течението да ме отнесе в тяхната траектория.

Приближаваха се все повече и повече, понякога се потапяха под вълнистата водна повърхност и се изгубваха от погледа ми, а аз чаках, изпълнен с нервно предчувствие. Можеха ли да ме видят или усетят? Тогава, за моя изненада, примесена с шок, те се появиха на повърхността на петнадесетина метра от мен, за да поемат въздух. Сега можех да ги видя ясно; определено беше огромна женска, следвана от малкото й. Усетих, че несъзнателно бях затаил дъх. Майката нежно побутваше малкото, застанало пред нея косо на муцуната й. То се търкаляше бавно към полепеното с ракообразни чело на майка си, сякаш едновременно се шляеше и почесваше по гърба.

Женските гърбати китове са по-едри от мъжките и могат да достигнат невероятните 17 метра дължина и 40 тона тегло. Гръдните им перки са най-големите сред всички водни създания и достигат до 6 метра дължина, над една трета от дължината на телата им! Помислих си, че определено не е в мой интерес да се потапят точно сега, когато бях толкова близо.

Е, не го направиха, но за сметка на това женската реши да издиша. Съвсем обикновено действие, само дето един внушителен кит обичайно издиша огромни количества. Олеле! Изпусна през носовия си отвор облак от водни пръски и мъгла на пет метра височина, а аз се задъхах, когато си дадох сметка колко близо бях до нея. Имах чувството, че всичко, дори миниатюрните въздушни частици около мен, тръпне в страхопочитание.

Осъзнах колко малки сме хората всъщност...

Подобни Заглавия
По поречието на Амазонка
  На 9 август 2010 г. Ед Стафърд става първият човек, извървял цялото протежение на река Амазонка. Изпълнено ...
Цена: 16,00лв.
"Пътешествие по Екватора: 40 000 километра, за да се срещнеш със света."
40 000 километра, за да се срещнеш със света! Стани свидетел на една уникална среща между човека и природата. Тоз...
Цена: 16,00лв.
Зовът на далечния Север
Суровата и необятната Канада, прорязана от кануто на един самотен пътешественик Ким Хафез поема по водните...
Цена: 17,00лв.
Около Африка с колело
Да изминаваш с велосипед средно 90 километра на ден, често в екстремни условия и по зле поддържани чакълести и ...
Цена: 22,00лв.
Издателство Вакон © 2021 - Изработен от iSenseLabs