Language Български English
Login  -  Register.
Categories
Your shopping cart is empty!
Apply
Специално предложение:

True Grit: The Epic True Stories of Heroism and Survival That Have Shaped My Life

Author: Беър Грилс
Product Code:102
Availability:In Stock
Consultant geography: Димитър Нанчев
Translation: © Кристина Димитрова
ISBN: 978-619-7300-00-0
Published on: 2016
Dimensions: 142x210
Number of pages: 312
Cover: Paperback
Nationality: English
Cover design: © Emil Bonev
Corrector: Mariana Pironkova
Price: 17,00лв.
Qty:

Description

True Grit: The Epic True Stories of Heroism and Survival That Have Shaped My Life

Забравете уюта на познатото и безопасното – истинският характер се кове в пещите на ада.

Беър Грилс вдъхновява милиони със способността си да намира изход и от най-безизходните ситуации, но кои са героичните личности, превърнали се в символ на надежда за самия него? Професионалният оцеляващ си взима кратка почивка от опасните приключения и влиза в ролята на разказвач, за да почете делата на десетки борбени мъже и жени, проявили истински характер в затягащата се хватка на смъртта.

Луи Замперини прекарва 47 дни на сал, устоявайки атаките на свирепи акули и вражески бомбардировачи, а когато най-сетне достига брега, попада в японски лагер на смъртта, където е измъчван в продължение на цели две години. Тежко ранена и без никаква екипировка, въоръжена единствено с волята си за живот, 17-годишната Юлиане Кьопке се изправя срещу опасностите на първичната джунгла, след като пада от самолет на 3000 метра височина. В рамките на по-малко от 72 часа Нанси Уейк изминава с раздрънкан велосипед 500 километра през окупираната от нацистите Франция, за да снабди Съпротивата със секретни кодове, които могат да предопределят изхода на войната. Арън Ралстън е принуден да отреже ръката си, за да се измъкне от затисналата го в тесен каньон скала, а капитан Джеймс Райли се храни със собствената си плът, за да оцелее в суровата пустиня.

Описаните в тази книга смъртоносни премеждия на приключенци, изследователи, шпиони, войници и много други героични натури са доказателство, че оцеляването не се слави с очарование и често идва на прекалено висока цена. Въпреки това, необикновените подвизи на обикновените хора ни връщат вярата, че каквито и трудности да срещаме по пътя си, във всеки един от нас дреме герой. Той просто чака да бъде събуден.

Reviews (4)

Author

Беър Грилс оцелява в дивата природаЗа Беър Грилс екстремните приключения са втора природа – като дете той плава и практикува скално катерене заедно с баща си, в тийнейджърските си години се занимава с парашутизъм и печели черен колан втори дан по Шотокан карате-до, a на 23 години става един от най-младите авантюристи, изкачили Еверест. Служи три години в британските Специални въздушни части като командос, инструктор по оцеляване и медик.

За благотворителните си каузи и дейности в полза на обществото Беър е удостоен с титлите почетен лейтенант на Кралския флот и почетен подполковник на Доброволния резерв на Кралските военноморски сили. Той е и най-младият Главен скаут на Английската асоциация на скаутите, която наброява над 40 милиона скаути по целия свят.

Беър е автор на над 20 книги и водещ на световноизвестната документална поредица за приключения в екстремни условия „Оцеляване на предела“ и наградения с БАФТА реалити експеримент „Островът на 13-те“.

Живее със съпругата си Шара и тримата им сина – Джеси, Мармадюк и Хъкълбери, в холандска ло

Excerpts

 

ВЪВЕДЕНИЕ

 

Хората непрестанно ме питат следното: кои са моите герои, кой ми е въздействал и откъде съм почерпил вдъхновение?
Истината е, че отговорът не е никак прост.
Покойният ми баща несъмнено беше герой за мен: авантюрист, забавен, скромен, земен човек, склонен да рискува, катерач, командос, както и любящ, грижовен родител.
Но много от стимулите, които са ми дали тласък в психическо, физическо, емоционално и духовно отношение, произтичат от съвсем неподозирани източници.
Надявам се, че тази книга ще ви разкрие част от най-вдъхновяващите, трогателни и потресаващи подвизи на човешката издръжливост, извършвани някога.
Имах богат избор. Някои истории ще са ви познати, но за много други няма дори да сте чували. С всяка история, изпълнена с болка и изпитания, си съперничиха десетки други – все така покъртителни и вдъхновяващи.
Аз обаче съм подбрал именно тези истории, защото те не само че винаги са ме вдъхновявали, но и обхващат разнообразна тематика: от антарктически ад до пустинно бедствие; от ненадминат кураж по време на война до сблъсък с невъобразимия ужас да отрежеш собствената си ръка, за да оцелееш.
Какво кара мъже и жени да стигат дотам и да рискуват всичко? Откъде водят началото си тези извори на издръжливост, кураж и решителност? Вродени ли са ни, или се учим на тях?
Отново не е лесно да се даде отговор, но ако не друго, то поне съм научил, че няма шаблон за герои – те приемат всевъзможен и неочакван облик. А хората често се изненадват от себе си, когато бъдат подложени на изпитание.
Същевременно някаква част от мен осъзнава, че на някои хора им е предопределено да са велики. Те развиват характера и куража си, а от крехка възраст в душата им се зараждат вяра в собствените им способности и проницателност. Всичко това им идва на помощ, когато най-сетне настъпи моментът да се докажат.
И последно бих казал, че този цитат от автора алпинист Уолт Ънсуърт обобщава типа личности, които търсят приключения:

„Има обаче хора, за които непостижимото е особено примамливо. Обикновено те не са специалисти; амбициите и фантазиите им са достатъчно силни, за да заглушат съмненията, които биха изпитали по-предпазливите. Най-силните им оръжия са решимостта и вярата.“

Вярвам и че всички сме способни на велики подвизи, а също и че притежаваме невероятен запас от издръжливост, за който може никога да не си дадем сметка. Точно така е и с орехите – човек не знае какво се крие вътре, докато не ги строши.
Общото за цялата колекция от истории е, че всяка една от тези личности е била на косъм от смъртта и е трябвало да черпи сила от незнайни извори на кураж, издръжливост и борбеност.
Някои изгубили живота си по пътя, а други оцелели. Но чрез трудностите всеки от тях е достигнал до същността на човешкото – открил е у себе си пламък, който се простира далеч отвъд пределите на физическото.
Надявам се книгата да ви напомни, че тази вътрешна сила, този пламтящ въглен тлее във всеки от нас. Просто понякога е нужно да бъде разпален.
Надявам се тези истории да ви вдъхновят да бъдете малко по-смели и малко по-силни в трудните моменти, когато сте подложени на изпитание.
И не забравяйте думите на Уинстън Чърчил: „Ако минаваш през ада, продължавай да вървиш!“.
Засега обаче просто се облегнете назад и ми позволете да ви запозная с героите си...

СЪДЪРЖАНИЕ

 

ВЪВЕДЕНИЕ

НАНДО ПАРАДО: ВКУСЪТ НА ЧОВЕШКАТА ПЛЪТ
ЮЛИАНЕ КЬОПКЕ: КОТЕЛЪТ НА АДА
ДЖОН МАКДОУЪЛ СТЮАРТ: НАЙ-ПОБЪРКАНИЯТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ?
КАПИТАН ДЖЕЙМС РАЙЛИ: РОБИ В САХАРА
СТИВЪН КАЛАХАН: „ТЯЛОТО МИ СЕ РАЗЛАГА ПРЕД ОЧИТЕ МИ“
ТУР ХЕЙЕРДАЛ: ЕКСПЕДИЦИЯТА „КОН-ТИКИ“
ЯН БААЛСРУД: НАЙ-ВЕЛИКОТО БЯГСТВО
ЛУИ ЗАМПЕРИНИ: КОРАБОКРУШИРАЛ, ОЦЕЛЯЛ, ИЗТЕЗАВАН, ВЪЗРОДЕН
АЛИСТЪР ЪРКЪРТ: ВЕЧЕ НЕ ГИ ПРАВЯТ ТАКИВА
НАНСИ УЕЙК: ШПИОНКАТА „БЯЛАТА МИШКА“
ТОМИ МАКФЕРСЪН: МЪЖЪТ, КОЙТО НАДВИЛ 23 000 НАЦИСТИ
БИЛ АШ: КРАЛЯТ НА КАРЦЕРА
ЕДУАРД УИМПЪР: ПАГУБЕН УСПЕХ
ДЖОРДЖ МЕЛЪРИ: „ЗАЩОТО ГО ИМА“
ТОНИ КУРЦ: СТЕНАТА НА СМЪРТТА
ПИЙТ ШУУНИНГ: ОСИГУРЯВАНЕТО
ДЖО СИМПСЪН: ПРЕРЕЖИ ВЪЖЕТО ИЛИ УМРИ
КРИС МУУН: ПОХИТЕН, ВЗРИВЕН... НО НЕСЛОМЕН
МАРКЪС ЛЪТРЕЛ: АДСКАТА СЕДМИЦА
АРЪН РАЛСТЪН: ЖИВОТОСПАСЯВАЩА САМООПЕРАЦИЯ
СЪР ДЖОН ФРАНКЛИН: СМЪРТ В АРКТИКА
КАПИТАН СКОТ: „МИЛИ БОЖЕ, ТОВА МЯСТО Е УЖАСНО“
РУАЛ АМУНДСЕН: НАЙ-ВЕЛИКИЯТ АНТАРКТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ В ИСТОРИЯТА
ДЪГЛАС МОУСЪН: БЕЛИЯТ АД
ЪРНЕСТ ШАКЪЛТЪН: „НАЙ-ТВЪРДОГЛАВОТО И УПОРИТО МОМЧЕ, КОЕТО НЯКОГА СЪМ СРЕЩАЛ“

 

Related Products
Mud, Sweat and Tears
  Беър Грилс винаги се стреми да изживее приключенията до краен предел.      Още като момче се н...
Price: 20,00лв.
A Survival Guide For Life
Животът сред природата ни дава освен чудесни преживявания и безценни уроци. Екстремните ситуации ни карат да...
Price: 17,00лв.
LIVING WILD
  НАЙ-ДОБРИЯТ НАРЪЧНИК ЗА ЖИВОТ В ПУСТОШТА Тази книга е посветена на всеки един от 28-те милиона скаути по...
Price: 22,00лв.
Extreme Food
Жива тарантула, сурови тестиси от коза, слонски изпражнения – това не са съставки за вечеря от ада, а само час...
Price: 20,00лв.
Издателство Вакон © 2019 - Made by iSenseLabs