Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

Today We Die a Little

Автор: Ричард Аскуит
Код на продукта:213
Наличност:Не е налично
Превод: © Десислава Сотирова
Корица: Мека
Националност: Английска
Главен редактор: Елена Можолич
Цена: 0,00лв.

Резюме

Today We Die a Little

На пистата бягането му го превръща в легенда. Извън нея харизмата и човечността му го превръщат в герой.

Няма друг бегач, обгърнат в повече митове от Емил Затопек – чехословашкия войник, направил революция в бягането на дълги разстояния след Втората световна война. Подробностите около неговите победи и тренировъчни методи, пословична щедрост и трагично падение са повтаряни и украсявани до безкрай, но пълната истина остава неразказана.

Затопек печели пет олимпийски медала, поставя осемнайсет световни рекорда и е ненадминат на дистанцията 10 000 метра в продължение на шест години. Той достига нови граници на човешката издръжливост, тренирайки с войнишки ботуши в сняг, пясък и мрак. Издръжливост, съизмерима единствено с дружелюбието и жизнерадостта му, които сияят дори в най-мрачните дни на Студената война.

Победите на Затопек прославят страната му. Въпреки това, когато съветските танкове влизат в Чехословакия през 1968 г., за да потушат новопридобитите й свободи, атлетът плаща висока цена за смелата си позиция като защитник на „социализма с човешко лице“. Той е изгонен от армията и осъден да прекара дълги години в принудителен физически труд, далече от дома и любимата жена. Когато е реабилитиран две десетилетия по-късно, той вече е сянка на предишния Емил и почти е забравен от хората.

Биографията е базирана на подробни проучвания, извършени в Чехия, както и на безценни разговори със семейството и приятелите на Затопек, най-вече съпругата му Дана Затопкова, която също е участник в Олимпийските игри. Книгата не само рисува образа на един необикновен човек, но и припомня за славното време на леката атлетика и за един драматичен период от историята на Европа. Тя разбулва митовете, за да разкаже заплетената и затрогваща история на най-вдъхновяващия олимпийски герои.

Отзиви (0)

Автор

Британецът Ричард Аскуит е автор, журналист с над 35-годишен стаж и асоцииран редактор в Independent. Най-новата му книга, Today We Die A Little: Emil Zátopek, Olympic Legend to Cold War Hero, попада в шортлистата за Наградата „Крос Спортс“ и лонглистата за „Спортна книга на годината“ на „Уилям Хил“. Страстен бегач и дългогодишен почитател на Емил Затопек, Аскуит пише още две книги, посветени на бягането. Feet in the Clouds печели редица отличия, включително в категорията „Най-добър нов автор“ на „Бритиш Спортс“, а сп. Runner’s World я обявява за една от трите най-добри книги за бягане в историята. Издадената през 2014 г. Running Free е включена в шортлистата за Наградата „Туейтс-Уейнраит“.

Подобни Заглавия
Родени да тичат
  „Родени да тичат” е приключенски епос, изпълнен с невероятни герои, смайващи атлетически постижения и ...
Цена: 16,00лв.
Цена за Е-книга: 9,00лв.
Яж и тичай
  БЕСТСЕЛЪР НА “НЮ ЙОРК ТАЙМС” Почти двайсет години Скот Юрек е сред водещите имена в жестокия свят на ...
Цена: 16,00лв.
Цена за Е-книга: 9,00лв.
Тичай или умри
Не бива да умираш, преди да дадеш всичко от себе си, преди да се разплачеш от болката в раните си. Не можеш да се...
Цена: 17,00лв.
Цена за Е-книга: 10,00лв.
Ултрамаратонецът
Дийн Карнасис е преуспял специалист по маркетинг през деня и ултрабегач през нощта, истински супергерой с ми...
Цена: 17,00лв.
Издателство Вакон © 2017 - Изработен от iSenseLabs