Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи
Специално предложение:
+
Цена на пакета: 25,00лв.
Спестявате 7,00лв.!

Купи пакет
+
Цена на пакета: 26,00лв.
Спестявате 4,00лв.!

Купи пакет
+
Explorer 1/2015
Explorer 1/2015
4,95лв.
Цена на пакета: 20,95лв.
Спестявате 4,00лв.!

Купи пакет
Снежното дете

Снежното дете

Един мъж, една жена, едно дете - 2500 километра на шейна през Великия север.

Автор: Никола Вание
Код на продукта:210
Наличност:В наличност
Превод: © Елица Попова
ISBN: ‎978-619-7300-28-4
Издадена на: 2017
Брой страници: 272
Корица: Мека
Националност: Френска
Главен редактор: Елена Можолич
Коректор: Мариана Пиронкова
Цена: 19,00лв.
Кол-во:

Резюме

Снежното дете

Да напуснеш уюта и сигурността на дома, за да изпиташ завладяващата красота на необятния канадски пейзаж – от Принц Джордж в Британска Колумбия до Аляска, през дивия свят на старите трапери в Скалистите планини. Да се наслаждаваш на огнените цветове на есента от колиба, която си построил със собствените си ръце насред хълмовете на планината Касиар, на хиляди километри от цивилизацията. Да наблюдаваш птици, мечки, лосове и вълци; да ловуваш, за да оцелееш. И накрая, когато езерата и реките замръзнат, да се носиш по ледената шир с кучешки впряг в продължение на месеци.

Това приключение в духа на романите на Джек Лондон е отколешна мечта за Никола Вание и съпругата му Диан. През 1994 г. съпрузите решават да превърнат бляновете си в реалност и се отправят към девствените земи на Великия север. Рисковано начинание, изискващо упоритост, лишения и кураж, което е усложнено още повече от една важна подробност – Никола и Диан вземат със себе си своята дъщеричка на година и половина, за да й подарят едно изключително начало на житейския й път.

Трудностите, които очакват семейството по време на пътешествието из Северния полярен кръг, са неизброими – преминаване на бурни, леденостудени реки и стръмни склонове на 3000 метра надморска височина, лагеруване при -40°C в най-лютата зима и срещи с диви зверове. Удивителната история на Снежното дете обаче ще докаже, че природата не е враждебна среда за тези, които говорят езика й.

Отзиви (2)

Автор

Никола Вание е роден на 5 май 1962 г. в Дакар, Сенегал. Той е френски авантюрист, автор на над 50 книги и режисьор, известен с филмите „Бел и Себастиен“ (2013 г.), „Вълк“ (2009 г.) и „Последният трапер“ (2004 г.). Никола започва да кръстосва Великия север, когато е на 18 години, и прекарва по-голямата част от последните 35 години в пътешествия из Канада, Аляска, Норвегия и Сибир. През 2015 г. прекосява 1600 километра от Канада до Аляска в рамките на митичното надбягване с кучешки впрягове „Юкон Куест“, в което завършва на девето място. 

Откъси

Няма и половин час, откакто сме тръгнали, и Монтен вече плаче, неудобно й е на двойната седалка, с която така добре беше свикнала у дома в Солон.
– Изморена ли е?
– Мисля, че се страхува.
Пресилената усмивка на Диан бързо угасва.
Всъщност не изпитваме онази радост, която би трябвало да ни обземе в първия ден от така мечтаното ни приключение. Планирахме го отдавна, още преди дъщеря ни – на годинка и половина – да се роди.
Вместо това по намръщените ни лица се чете безпокойство. Четирите ни коня, натоварени с тежки самари от нас – хората, които все още не познават – също изглеждат разтревожени по неравната пътека.

 

И така, пет минути по-късно, докато заобикаляме реката по един скалист склон, осеян с млади смърчове, последният кон, натоварен с 60 килограма инвентар и храна, се подплашва и рязко хуква напред. Задминава ме в галоп, като многократно хвърля къчове и стремглаво повлича в необуздан бяг моя кон и този, който яздят Диан и детето. Ужасена, Монтен надава силен вик. Диан е добър ездач и успява да овладее своето животно, докато двата впрегнати коня побягват вихрено в галоп, разсипвайки след себе си тенджерите, торбите с храна, пушката, въжетата и патроните.

 

Какво начало!
Слизаме от конете. Монтен избърсва сълзите си, смесили се с дъждовните капки по малкото й почерняло личице.
– Добре ли си, детето ми?
Монтен разтърква очи и спира да плаче.
– Добре, а сега какво?
Запазила самообладание, Диан насочва целеустремено поглед към пътеката, по която двата ни коня избягаха, оставяйки след себе си дълбоки кални дири и няколко развързани въжета. Малко по-нататък се намират разпръснатите по земята чанти и щайги с нашия инвентар.
Дъждът започва яростно да плющи, набраздявайки почвата с проблясващи дири.
Опитвам се да предпазвам Монтен от пороя, доколкото мога, и я слагам на гърба на майка й в раница от плат и кожа, ушита специално за нея.

 

Първо, трябва да си върнем конете.
Второ, да ги впрегнем отново, тоест да съберем инвентара, разпилян на няколкостотин метра, да го подредим, да го качим на седлата и да го затегнем здраво.
Трето, да подсушим Монтен, защото започва да трепери от студ.
Не, в обратен ред.

 

Първо ще подсушим Монтен и чак след това ще направим всичко останало.
Основен принцип, който оттук нататък ще трябва да следваме, каквото и да става...
Монтен, Монтен, Монтен! Едва час, откакто сме тръгнали, и вече си давам сметка за това.
Със сигурност си представяхме трудностите, които ще срещнем, но реалността, забулена от години бляскави мечти, рязко ни се разкрива сурова и безпощадна. Два подплашени коня, няколко къчa, сълзи, дъжд и сивота. Това е реалността! Представяхме си сияещо слънце, тучни долини, където конете се движат в спокоен ход, а Монтен се смее звънко и сочи с малките си златни ръчички пеперудите и катеричките, промъкващи се пред Очум, който бяга радостно пред нас. Уви! Нищо подобно. Дори Очум има тъжно изражение и ни гледа уморено, мокър, свит на кълбо под една гъста елха...

Подобни Заглавия
"В Сибир"
През 80-те Колин Таброн пише бестселър за пътуванията си из Съветския съюз. В края на 90те, след падането н...
Цена: 16,00лв.
Студ
Приключения по ледения ръб на опасността, които ще накарат студа да запълзи по вените ви В продължение на 50 ...
Цена: 17,00лв.
Зовът на далечния Север
Суровата и необятната Канада, прорязана от кануто на един самотен пътешественик Ким Хафез поема по водните...
Цена: 17,00лв.
Уроците на пингвина
По време на почивка в Уругвай Том Мичел спасява пингвин от нефтен разлив, след което птицата отказва да се отд...
Цена: 17,00лв.
Издателство Вакон © 2019 - Изработен от iSenseLabs