Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

Колко силно го искаш?

Най-великите спортни постижения се случват в съзнанието, не в тялото

Автор: Мат Фицджералд
Код на продукта:219
Наличност:В наличност
Превод: © Деница Попова
ISBN: 978-619-7300-31-4
Размери: 210x145
Корица: Мека
Националност: Американска
Редактор: Кристина Димитрова
Коректор: Мариана Пиронкова
Цена: 19,00лв.
Кол-во:

Резюме

Колко силно го искаш?

Ако способността за издръжливост е ограничена от някаква подсъзнателна и интелигентна защитна система в мозъка, какво може да се направи по въпроса атлетите за увеличаване на тяхната издръжливост?

 

Отговорът на може би един от най-важните въпроси за всеки спортист е между страниците на тази книга. "Колко си силно желаете?" Е базирана на изследователската работа на Мат Фицджералд, за да разбере кое ограничава устойчивостта при спортистите и по какъв начин може да увеличи тази издръжливост.

Това завладяващата книга завинаги ще промени начина, по който отговаряте на този въпрос и ще ви покаже как да овладеете психологията на ума над мускулите. Тези безценни уроци ще ви помогнат да отхвърлите ограниченията на психиката и да развиете пълния си потенциал.

През първите 100 години от историята на спортната физиология е установено, че издръжливостта се ограничава от мускулното умора, предизвикано от изчерпване на енергията или от недостатъчно снабдяване с кислород и натрупване вследствие на това на съединения с киселинен характер в двигателните мускули. Заради това разбирането на атлети в спортовете за издържливост при тренировка носят пулсомери и им се взема кръв от ушите, за да се измерват нивата на лактат в нея; употребата на еритропоетин е превърнала в бягство за бойното поле и за други спортове за издръжливост, а преди състезанието се консумират тонове макаронени изделия и царевица. Това са само някои от примерите за влиянието на спортната физиология върху живота на спортистите, чиято кариера зависи от издръжливостта.

В тази книга Мат Фицджералд е събрал впечатляваща колекция от примери от реалната живот, как чувството за усилие и други психологически фактори оказват влияние върху издръжливостта. Тези примери от живота на най-елитните спортисти в различни спортове за издръжливост са майсторски съчетани с кратки презентации на най-актуалните научни изследвания. Резултатът е забележителен - книга, която може да се чете като спортна биография, но същевременно дава идеи как човек би могъл да подобри издръжливостта, като се превърне в свой личен "спортен психолог".

"Надявам се да привлекат спортистите и техните треньори да прилагат по-широко психологическите принципи и техники. Всъщност силата на психологията досега не се използва изцяло в спорта за издръжливост и нейното целенасочено прилагане е едно от основните практически предложения, произтичащи от психологията. ", Споделя очакванията си авторът.

Отзиви (3)

Автор

"Аз се интересувам от психологичните измерения на спорта за издръжливост, откакто бях в първото си състезание на голямо разстояние, когато бях на 11 години. Тогава научих нещо много важно: Въпреки че имах крака и дробове, с които съм способен да победя, точно моето съзнание - и по-точно способността да издържа новите чувства и готовността си да понеса известни страдания в името на победата - ми помогна да победя. Разбрах, че с основното предизвикателство в състезанието на дълга дистанция се сблъсква съзнанието. Като алер и треньор смятам, че добрата психологическа форма е точно толкова важна за представянето, колкото и физическото "- казва Мат.

 

Мат Фицджералд е на 46 години и работи като хранителен консултант и треньор. Освен това е активен бегач и световноизвестен автор на едни от най-големите бестселъри за здраве и мотивация. Освен изследовател на физиката и психиката на спортистите Мат е автор на различни спортни издания, а неговите онлайн тренировъчни планове се ползват от хиляди атлети. Сертифициран експерт от Международното дружество по спортна храна, той консултира компании за спортни храни. Автор е на методологията Диета за качествен рейтинг (DQS). През 2017 той тренира с елитни бегачи и завършва маратона в Чикаго за 2 ч. и 39 мин., като финишира сред първите в своята възрастова група.

Откъси

Състезанието е като ходене по жарава

 

На един пресконференция, проведена на деня преди Чикагския маратон през 2010 г., завръщащият се шампион Сами Уанджиру призна, че е готов само на 75 процента за състезанието. Той не блъфира. Три седмици по-рано Сами прихваща стомаха вирус, заради който пропуска няколко критични дни тренировки. Докато е на легло, смята да се оттегли от Чикаго и вместо това да участва в Маратона на Ню Йорк Сити следващата месец.

Ако грипът е единственото му съображение, Сам няма да се замисли за такава драстична стъпка. Но 2010 г. като цяло е тежка за 23-годишния герой от Кения. Докато тренира за Лондонския маратон през април, където трябва да защити титлата си, Сами пада и травмира дясното си коляно. Въпреки това той стартира в маратона, но травмата се задълбочава и той е принуден да отпадне на 16 км от финиша. Етиопецът Цегайе Кебед продължава напред и печели състезанието.

Ако Сами има съперник, то това е именно Кебеде. Той завършва втори след Сами в Лондонския маратон през предходната година, а на олимпийския маратон през 2008 г. в Пекин взима бронз, докато Сами грабва златото. Кебед е в стартовия списък на маратона на Чикаго през 2010 г. и може би само заради това Сами предпочита да не се оттегли, въпреки лошата си форма. Двамата мъже заемат първо и второ място във веригата маратони World Marathon Majors - серии, провеждащи се в рамките на две години, в които се присъжда награда от половин милион долара (еквивалентна на 26,5 милиона долара в Кения) на бегача, много точки от участие в състезания. Надпреварата за 2009 г. - 2010 г. ще приключи в Ню Йорк. Никой от другите претенденти за награда обаче няма да се състезава там,

След отпадането си в Лондон Сами отлита с треньора си Федерико Роса за Италия, където подлага увредената си става на интензивно лечение. През юни стартира в един полумаратон в Сицилия, но коляното пак се обажда и Сами отново се отказва. Следващото състезание в календара му е септемврийският Маратон в Берлин. Той се оттегля от него и насочва поглед към Чикаго. Дори и при четири допълнителни седмици подготовка няма време за още спънки.

Но ето че такива се появяват. Веднага щом коляното на Сами най-сетне оздравява, се разнебитва долната част на гръбнака му. Въпреки болката той тренира, доколкото е способен, и тъкмо започва да се връща във форма, когато го поразява и стомашният вирус.

След като се възстановява, Сами осъзнава, че все още иска да се състезава, въпреки недостатъчната си подготовка, пък било то и само за да попречи на Кебеде да му отмъкне онези половин милион долара. Роса неохотно подкрепя решението му, но настоява Сами да се състезава предпазливо и да бяга зад лидерите, като се постарае да забави надпреварата и да си запази за късна атака каквито сили са му останали.

На Сами не му е в природата да прилага тактика на предпазливост в надпревара. Състезателният му стил може да се опише най-точно като яростно агресивен. На Олимпиадата той започна изненадваща атака от самия старт. Олимпийските маратони по принцип са изключително тактически и бавни дори когато не започват при 29-градусова лятна жега в Пекин. Сами пробягва първата миля бясно, за време 4:41 – темпо, поставящо световен рекорд. Само 19 бегачи успява да останат с него дори и на тази дистанция. След 10-ия километър водещата група оредява до десетима бегачи. Сами не отпуска темпото. Един по един преследвачите му отпадат. Той пробягва последните няколко километра съвсем сам и прекосява финиша с време 2:06:39, с което подобрява олимпийския рекорд с почти 3 минути. Някои наблюдатели го наричат най-великото маратонско постижение на всички времена. Сами е на 21 години.

10 октомври 2010 г. в Чикаго не е горещ ден, но все пак топло. В 7:30 ч. сутринта, когато състезанието започва, температурата вече минава 19 градуса по Целзий. Сами послушно се скатава в дъното на водещата група. Шадрак Косгей, един от двамата наети пейсмейкъри, води група от 12 души, до един африканци, и те изминават първите 5 км за време 15:03 –донякъде бавничко темпо. Кебеде, облечен в лилаво и черно, кръжи близо до Сами.

От ВИП автомобил, движещ се пред състезателите, Федерико Роса ясно вижда, че Сами не го свърта. Олимпийският шампион, с отличителните си редки предни зъби, лесно се откроява сред групата – с детинския си, подскачащ разкрач, с отпуснати ръце, малко встрани от тялото, с разперени пръсти и с длани, цепещи въздуха на нивото на ханша. Той току доближава челните бегачи малко повечко, после се опомня и смутено изостава обратно назад.

„Не го прави!”, мисли си Роса.

Но каква полза? На 14 км след началото на надпреварата Сами се изстрелва напред. Подминава пейсмейкърите и вдига темпото от 4:50 за миля (3 минути за километър) на по-малко от 4:40 (2:54 минути за километър). Всички бегачи около него, без един, откликват на ускорението с относителна лекота. Все още са в сравнително ранен етап от състезанието. Само Робърт Черуйот, действащият шампион от Бостънския маратон, е под натиск. Той успява да се задържи в задната част на групата за кратко, преди да се откачи и да изостане.

Сами, въпреки че е вдъхновител на ускорението, не се чувства много по-добре от човека, когото току-що е принесъл в жертва. Внезапно изпитва страх, когато разбере, че в този ден неговите крака не са на нивото на инстинктите му. Младият кениец отстъпва леко и се връща отново на пейсмейкърите. Темпото се забавя и Черуйот се добира обратно към групата.

Кебед, може би отказал слабостта на своя съперник, сега се движи напред. Той не атакува веднага, но опонентите му знаят, че е само въпрос на време да го направи. Първата сериозна атака се състои след 29 километра. Черуйот отново изостава - този път окончателно. И тогава започва истинската касапница.

Подобни Заглавия
Родени да тичат
  „Родени да тичат” е приключенски епос, изпълнен с невероятни герои, смайващи атлетически постижения и ...
Цена: 16,00лв.
"Възходът на свръхчовека"
ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ПОТЕНЦИАЛ! Представете си състояние, в което всяко движение е отмерено ...
Цена: 17,00лв.
Постигни невъзможното
. Треньорът от „Родени да тичат“ Ерик Ортън разкрива как да извлечем най-доброто от бягането Естественот...
Цена: 19,00лв.
Днес всички ще умрем по малко
  Отзив от Иво Иванов: Тази книга е космически кораб. Тези страници са безценно гориво в голямата безд...
Цена: 20,00лв.
Издателство Вакон © 2018 - Изработен от iSenseLabs